Pzt - Cmt 08:00 - 19:00

Pazar - 09:00 - 17:00

İkinci el araç alacaklara 5 önemli tavsiye

İkinci el araç satın almak, her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Özellikle sıfır araba fiyatlarının 2 – 3 kat arttığı bugünlerde kullanıcıların ilk tercihleri arasında ikinci el araçlar liste başı durumdadır. İkinci el araç satın almak popüler bir konu olmasının yanı sıra birtakım riskler de taşımaktadır. Çünkü aracın bazı hataları ve kusurları gizlenmiş olabilir. Aracı satın aldıktan kısa bir süre sonra saklanan sorunların zuhur etmesi tam anlamıyla moral bozucu olacaktır.

Peki, ikinci el araç satın almanın komplikasyonlarından (olumsuz etkilerinden) nasıl kurtulabiliriz? Az sonra ikinci el araç alacaksanız nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Öncelikle bu bilgilerin kafa karışıklığına yol açmaması için 5 maddede özetlediğimizi belirtelim. O halde şimdi 2. el aracınızı satın alıp keyifle kullanmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken kriterleri sıralamaya başlayalım.

  1. Tramer Kaydına Güvenmeyin

Öncelikle Tramer kaydının ne olduğunu belirterek söze başlayalım. Tramer kaydı, ikinci el araçların kaza ve sağlık durumları hakkında bilgi veren sigorta ve gözetim merkezidir. 5664’e sms göndererek satın alacağınız ikinci el aracın,

  • Kaza
  • Hasar
  • Parça değişimi
  • Genel durumu

hakkında bilgi alabilirsiniz. Tramer kaydını bu şekilde özetleyebiliriz. İkinci el araç satın almadan önce birçok kullanıcı, aracın yukarıda bahsettiğimiz tramer kaydı bilgisine bakar ve bu bilgilere güvenir. Ancak bu bilgilerin güvenilirliğini test etmeden tramer kaydına güvenmemenizi öneriyoruz. Peki, neden?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, araçların tramer kayıtlarını sigorta şirketlerinden temin eder. Sigorta şirketlerinin ise tramer kayıtlarını sisteme ne zaman girecekleri belirsizdir. Sigorta şirketi ve müşterinin anlaşması bazen 2 ay’ı hatta daha da uzun bir süreyi bulabilir. Eğer siz satın alacağınız ikinci el aracın tramer kaydında sağlam raporu gördüyseniz, bunun nedeni sigorta şirketinin hasarı sisteme girmemiş olmasından kaynaklanabilir.

Peki, aracın tramer kaydı girmesi beklenirken satıcılar ne yapıyor olabilir? Hızlı bir şekilde aracın onarımını yaparak yeniden satışa koyabilir. Aracın onarımı yapıldığı için tramer kaydı siz satın alırken çıkmayabilir. Diyelim ki siz de aracın hasarsız olduğuna güvenip aracı satın aldınız ve birkaç yıl sonra aracı siz satışa koydunuz. Sizden arabayı satın alacak kullanıcı 5664’ten sms sorgusu yaptığında ise eski girilmemiş hasar kaydı sistemde gözükür. Böylece kullandığınız ve satmak istediğiniz aracın hasar kaydı olduğu için arabayı satamayabilirsiniz.

Buna ek olarak araç hasar kaydının tramer sistemine girmemesi için tarafların kendi aralarında anlaştığını ve hasarı örtbas etme ihtimalinin olduğunu da unutmayalım. Özetle, ikinci el araç satın almadan önce tramer kaydına elbette bakın ancak sadece bu bilgiye güvenmeyin. Aracı mutlaka güvendiğiniz bir oto ekspertize muayene ettirin.

  1. Satıcıya Değil Bilginize Güvenin

İkinci el araç alım-satım piyasasında ne yazık ki herkes dürüst değil. Siz bugüne kadar dürüst alışveriş ödün vermemiş olabilirsiniz ancak herkesin sizin gibi olmadığını siz de biliyorsunuz. İkinci el araç satımında aşağıda belirttiğimiz profilde birçok kişi karşınıza çıkabilir:

  • Aracına günü gününe bakım yaptıran ancak faturaları saklayan
  • Kötü niyetli olmasa da aracın bakımını aksatan
  • Ucuz olsun diye kalitesiz malzeme kullanan
  • Kilometre düşürerek aracı değerinden fazla paraya satmaya çalışan

Yukarıdaki maddeleri daha da artırabiliriz. Maalesef ki kullandığı aracını satmak isteyen bazı satıcıların belli başlı olumsuz özellikleri bu şekilde. Bunlar bireysel satıcı da olabilir oto galericileri de… Peki, bu tarz art niyetli satıcılardan zarar görmemek için ne yapmak gerekiyor?

  • Aracın servis kayıtlarını mutlaka araç sahibinden isteyin.
  • Servis kayıtlarını ve hasar evraklarını vermeyen araç sahiplerine kesinlikle güvenmeyin.

Yukarıda belirttiğimiz iki madde ile yetinmeyin. Mutlaka ama mutlaka aracı bağımsız ve güvenilir oto ekspertiz servisine kontrol ettirin.

  1. İlk Hamleyi Siz Yapın

İlk hamleyi yapma konusunu şu şekilde ifade edebiliriz: İkinci el araç satın alırken alışverişin gidişatına siz yön verin. Örneğin pazarlık yapmak için aracın gerçek değeri hakkında bilgi sahibi olun. Bu bilgiye ulaşmak için;

  • Arabadan iyi anlayan bir tanıdığınıza ya da güvendiğiniz bir oto ekspertize danışabilirsiniz.
  • İkinci el araçların piyasa değerini gösteren telefon ve bilgisayar uygulamalarından yararlanabilirsiniz.
  • İlan sitelerinde benzer araçların fiyatlarıyla karşılaştırma yapabilirsiniz.

Size tavsiyemiz, aracın gerçek piyasa değeri hakkında bilgi sahibi olup satıcının karşısına öyle çıkmanızdır. Bunları yapmanızdaki amaç şudur: Satıcı ile yüz yüze geldiğinizde “bu aracın gerçek ederi budur” diyebilmektir. Siz konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu satıcıya gösterirseniz, satıcı da size gerçek değerinden daha yüksek bir fiyata aracı satma kurnazlığından vazgeçecektir. Satıcı böylece sizin gerçek bir alıcı olduğunuzu anlayacak ve aldanmayacağınızı fark edecektir.

Bu konu ile ilgili son olarak şu tavsiyeyi de verebiliriz: Satıcıya, biçilen değerin daha altında bir fiyat önermekten çekinmeyin. Çünkü satıcı, aldığı fiyatın çok üstünde size arabayı satıyor olabilir. Bu nedenle siz daha düşük bir fiyatla aracı satın alsanız dahi alıcı zaten yeteri kadar kar edebilir. Satıcının sizden istediği fiyatın daha altında bir fiyat teklif etmeniz, pazarlık konusunda elinizi güçlendiren bir hamle olacaktır.

  1. Ucuz Arabadan Uzak Durun

Ucuza ikinci el araç bulduysanız, her zaman temkinli davranın. Çünkü herkes aracını satarak belli bir gelir elde etmek ister. Neden bir satıcı gelir elde etmeden kaliteli ve güzel bir ikinci el aracı size versin. Ucuz bir araç bulduğunuzda her zaman uzak durun demek yanlış bir tutum olabilir. Fakat mutlaka aracın herhangi bir sorunu olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Ucuz araç satan kişilerin en belirgin özelliği şudur:

  • Size aracın iki – üç tane kusurunu söyler.
  • Ancak bu kusurlar önemsizdir. Bu önemsiz kusurları, büyük sorunu örtbas etmek için söyler.
  • Alıcı da ne kadar dürüst bir satıcı, kusurlarını peşin peşin söyledi diye düşünebilir.
  • İşte bu satıcının size karşı kullandığı bir taktik olabilir.

Alıcı, aracın kusurlarını öğrendim ve bunlar bir problem yaratmaz diyebilir. Bir de üzerine ucuz olduğunu öğrenince o aracı satın alabilir. Fakat asıl problem, satın aldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu durumla karşılaşmamanın formülü, ucuz araçtan mümkün olduğunca uzak durmaktır. Veya aracı satın almadan önce çok ama çok iyi kontrolden geçirmektir.

  1. Yasal Haklarınızı Öğrenin

Şunu mutlaka aklınızdan çıkarmayın: “En dürüst insan bile arabasını iyi bir fiyata satmak için kusurları saklayabilir.” Günümüzdeki kanunlar, bu tarz satıcılar olduğu için tüketicileri korumaktadır.

Bir süre önce yürürlüğe giren İkinci El Araç Yönetmeliği ile alıcıların korunması için ciddi bir adım atıldı. Fakat kanun kapsamında haklarını tam olarak bilmeyen alıcıların sayısı bir hayli fazla. Eğer satıcıların karşısında daha güçlü bir şekilde pazarlık yapmak istiyorsanız, yasal haklarınızı iyi bir şekilde öğrenin.

Satın aldıktan sonra sorun yaşadığınız takdirde ya da kandırıldığınızı düşündüğünüzde satıcıya bunun hesabını sormak istiyorsanız, mutlaka ikinci el araç yönetmeliğine göz atın. Bu yönetmeliği bildiğinizi satıcıya kanıtlarsanız, satıcının tuzaklarından peşinen kurtulmuş olursunuz. Tüm bunların dışında alacağınız aracın ticari taksi geçmişi olup olmadığı konusunda da dikkatli olmanız gerekiyor. Ticari taksi geçmişi yoksa bile Korsan Taksi geçmişi olabilir. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu sektöre örnek verecek olursak Antalya Korsan Taksi adı altında hizmet veren araçlar vardır. Bu gibi durumlarda aracın km yüksek olmadığına emin olmalısınız.

Bu tavsiyeler ile süreci daha sağlıklı ve güvenli hale getirebilirsiniz.

İyi kullanılmış ikinci el araç bulmak, dikkat ve sabır isteyen bir süreçtir. Binlerce TL’yi sokağa atmamak için titiz bir araştırma yapılmalı ve farklı kontrol aşamaları uygulanmalıdır. Bu yazımızda dikkat etmeniz gereken 5 temel kritere yer verdik. İkinci el araç satın almadan altını çizdiğimiz hususlara önem verirseniz, satın aldığınız araçta sorun yaşama ihtimalinizi her zaman minimum seviyeye indirebilirsiniz.